Oamenii: bunuri sau persoane?

Din punct de vedere juridic, toate lucrurile de pe lumea asta se impart (de pe vremea romanilor) in Bunuri si Persoane, iar Dreptul nu face altceva decat sa stabileasca regulile pe care Persoanele trebuie sa le aplice intre ele sau intre ele si Bunuri. As simple as that.

Asadar, toata miscarea de recunoastere a egalitatii celorlalte rase cu cea alba nu a fost altceva decat o schimbare culturala in urma careia celelalte rase au ajuns sa fie considerate nu Bunuri, ci Persoane.  In Roma antica, sclavii erau bunuri, dar asta era cea mai mica problema: pana in anul 212, orice strain vedea la Roma putea fi luat ca sclav de orice roman, deci Persoane erau doar cetatenii romani (adica vreun milion de oameni). Declaratia drepturilor omului de la 1789, textul-mama din care decurge miscarea pentru promovarea drepturilor omului, se lauda cu egalitatea intre oameni, dar prevedea si sfantul drept la proprietatea privata care este inviolabil. Negrii din Antilele franceze erau Persoane (egale) sau Bunuri (facand deci obiectul proprietatii inviolabile)? Evident, ei (in frunte cu Toussaint Louverture) au crezut ca da, proprietarii de sclavi (si Napoleon) au zis ca nu; primul conflict pe aceasta problema „juridica” a fost in Haiti si durat vreo 20 de ani. In mod surprinzator, Bunurile nu doar au castigat, dar au si mentinut din acest Haiti negru independent un exemplu pentru altii subestimat la momentul respectiv.

Razboiul civil american a penit tot de la necesitatea clarificarii acestei probleme juridice. Presedintele ales (Lincoln) a dat o lege care spunea clar ca drepturile „omului” instituite de Franklin, Jefferson si ceilalti 53 de founding fathers (care, fie vorba intre noi, erau cam toti proprietari importanti de sclavi) se aplica si la negri. Evident, statele din sud aveau in cap alta definitie si si-au proclamat secesiunea, deci un stat propriu in care sa se aplice definitia lor (negri=bunuri).

Datele istorice ( de la eliberarea tiganilor robi de la noi si pana la batalia de la Gettysburg) se stiu, dar prin ce miracol oare anumiti oameni s-au trezit intr-o dimineata, s-au uitat la sclavii lor negri si si-au zis ca trebuie sa renunte la drepturile pe care le aveau asupra lor?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: