De ce oare italienii se incapataneaza sa ii numeasca pe tigani „romani”?

Pentru ca, inca o data,  ce e la mintea cocosului pentru ei pentru noi nu e. Si invers.

1. Ce scrie in pasaportul (model standard) al tarilor din UE? Ce scrie in formularele pe care le completam in orice problema are legatura cu strainatatea, pe hartie sau online? „Nat”, „nationality”, nationalité”  etc.  Nationalitatea. Pentru ca nationalitatea e termenul care la englezi, francezi, italieni inseamna apartenenta la un stat. La noi se cheama altfel. Se cheama cetatenie. Prin nationalitate intelegem altceva. Intelegem etnie. Nu putem concepe ca un tigan sau ungur sa aiba „nationalitate” romana (eventual o putem concepe daca suntem tigani sau unguri).

2.  Toata lumea stie ca ziua nationala a Frantei e 14 iulie. Oh-la-la, la Marseillaise, Vive la france, Allez les bleus. Dar mai putina lume stie ca nu e vorba de 14 iulie 1789, caderea Bastiliei. Nu. E vorba de 14 iulie 1790 (Fête de la Fédération ) cand 300.000 de francezi s-au adunat pe Champs du Mars pentru a-si proclama atasamentul fata de o schimbare pacifica a noului regim si fata de o viitoare monarhie constitutionala., in frunte cu Ludovic al XVI-lea.  Peste cativa ani, aceiasi francezi si-au dat seama ca pacifismul asta nu rezolva multe si i-au taiat capul regelui pe care il purtasera pe brate pe 14 iulie 1790. Atunci de ce francezii au ales tocmai ziua asta ca zi in care sa scoata din hangare avionele Mirage care sa scoata fum rosu-alb-albastru?

Pentru ca asta a fost ziua in care au constientizat ca sunt o natiune. O tara. In care si-au dat seama ca nu sunt 2 tari (langue d’oc si langue d’oeil), ca indiferent ce limba ar vorbi sau din ce regiune ar fi reprezinta o natiune. Asta le-a dat forta sa lupte cu toata Europa 25 de ani.

Ei bine, de atunci se fac aproape 220 de ani. De atunci, cu timpul, incep natiunile sa identifice nationalitatea, etnia, cu cetatenia. Limba nu mai conteaza. Te nasti, traiesti intr-o tara, ai buletinul/pasaportul ei, esti al ei. Nationalitatea = cetatenie.

Ei bine, noi romanii abia acum incepem sa aflam asta. Evident politicienii sunt ultimii care o vor afla (in general politicienii afla cam in ultima clipa lucrurile care conteaza; politicienii romani, chiar mai tarziu). Cum adica italianul incrimineaza poporul roman prin faptul ca ii numeste romani pe nu stiu ce tigani (sau mai nou unguri) care intamplator au pasaport romanesc. Cum isi permit?

Cred ca ar trebui sa ne intrebam cum ne permitem noi sa ne punem aceasta intrebare.

3. Despre contagierea lingvistica roman/rom

Istoria ne copleseste cateodata nu prin forta, ci prin perversitatea ei. 

 Cand in secolele XVIII-XIX a inceput sa vorbeasca de nou-descoperitul popor roman si de tarile romane, aceasta Atlantida de romanitate pastrata in ciuda vicisitudinilor etc. , toti i-au zis RUMANIA, cu U: Rumanien, Roumanie, Rumania. Nu cu O. Poate asa isi spuneau ei insisi, Rumani. Nu asta conteaza.

Ce conteaza e ca in secolul XX, in special dupa ce s-a acutizat lupta teoretica asupra temei „Cine a fost primul in Ardeal?” (disputa care a fost rezolvata intr-un mod foarte elegant, atat de romani, cat si de unguri,  prin niste bancuri foarte bune), istoricii si politicienii romani au facut presiuni ca tara sa se cheme (in engleza, ca de la un moment dat numai asta mai conta) ROMANIA. Cu O. Gata cu Rumania. Pentru a fi clar pentru toata lumea legatura cu Roma.

Cam in acelasi timp, in 1971, s-a tinut la Londra Primul Congres International Rromani. Prima decizie care s-a luat a fost uniformizarea denumirii poporului tiganesc raspandit in toata lumea. Ca sa fie mai usor pentru toata lumea, s-a votat sa nu se cheme tigani, boemieni, sinti, kalo etc., ci romi (Roma sau Rroma in engleza), „rom” insemnand „om” in limba lor.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. chiarnuconteaza
    feb. 21, 2009 @ 14:55:51

    sa stii ca am fost placut surprinsa cand intr-o zi am auzit pe un post de radio in Italia explicandu-se ca rromii sunt o etnie aparte. poate ca nu o stiu toti italienii, dar s-a facut public. problema e oricum mult mai larga si din pacate nu doar rromii o bucteaza pe aici. e trist, foarte trist mai ales pentru cei ce-si vad de treaba si trebuie sa suporte consecintele unor fapte care nu le apartin. problema e din ce in ce mai grava si responsabilitatea se paseaza de la unii la altii fara sa se treaca la actiuni concrete, fara sa se actioneze in adevaratul sens al cuvantului. atat Romania cat si Italia ar trebui sa ajunga la o solutie impreuna. parearea mea. dar vezi tu, lucrurile astea nu sunt simple. eu sper ca intro zi voi putea sa urmaresc stirile in liniste fara teama ca ma voi confrunta iarasi cu sentimentul de rusine. nice post 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: