Washington. District of…Columbia?

Daca Mussolini ar fi vrut sa-si construiasca o capitala de la zero, si ar fi guvernat peste un popor de oameni radicali, hotarati si aplecati catre reguli (astfel de oameni mai sunt cunoscuti in jargonul unor popoare din Est sub numele de Nemti), ar fi iesit WASHINGTON. Capitala Americii. 

Strazi largi, pe unde sa poata defila carele alegorice.  Mall-ul.  Se insira istoria (Lincoln Memorial), tot ce au putut aduna ca arta si stiinta (muzeele de pe o parte si de alta a Mall-ului), apoi simbolurile puterii: cea legislativa (Congresul), cea judecatoreasca (Curtea Suprema), cea a educatiei (biblioteca Congresului). Casa Alba e parca dinadins pusa mai la o parte ca sa arate ca omul ce locuieste acolo, desi unii il considera cel mai puternic om din lume, e trecator si nu poate schimba cu nimic ordinea lucrurilor.

Baylon, Atena, Roma, Londra, Paris. Acestea au devenit pe rand metropole.  In greceste, „orase-mama”. Mame pentru o regiune, o tara, un imperiu. Washington e un „oras-fiica” (nu stiu cum se zice in greceste). Fiica a unei tari, a unui mod de organizare politic, a unor oameni destepti. E fixata exact la granita intre Nord si Sud. E orasul in care s-a putut face orice. A fost colonizat cu negri eliberati dupa razboiul de secesiune (in mod paradoxal, in orasul propriu-zis negrii sunt majoritari, pe cand in suburbii sunt majoritari albii). Au fost colonizati si celebrii ciresi (trimisi de primarul din Tokyo candva la inceputul secolului XIX). Practic, o treime din locuitori sunt colonisti temporari, care din acolo din toata America sa exercite temporar vreo functie publica.

District of Columbia? Da. Daca aceasta Columbia ar fi o tara imaginara. Si Washington capitala ei.

PS. Washingtonul e un oras frumos. Sfatuiesc pe toata lumea sa se duca sa-l vada. Are o singura problema: o persoana din 8 e avocat…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: