Legitimitate. Oare vine de la „lege”?

Ce considera o societate ca fiind sursa de legitimitate? Americanii meritul, competenta (de-aia le zice „meritocratie”), elvetienii seriozitatea cu care iti faci treaba, francezii modul in care te prezinti, japonezii modul in care te prezinta altii, rusii puterea bruta, locuitorii orasulelor Rio si Miami frumusetea fizica, si tot asa. Desigur, vorbim doar de sursa care sare in ochi cel mai repede, peste tot sunt o gramada de factori care se asambleaza pentru a face pe cineva legitim in ochii comunitatii sale.

La noi? competenta oare? haha. Seriozitatea? hihi. Singura legitimitate o da banul. Si relatiile, desigur. Dar ca sa functioneze relatiile, trebuie obtinut in schimbul unei pile un avantaj patrimonial, deci tot banii conteaza. Ar putea cineva zice ca puterea (politica, care iti da control asupra politiei politice) a fost sursa de legitimitate intr-o tara in care 3 milioane de oameni se ocupau cu spionarea restului de 20 de milioane. Insa in ultimii 10 ani, am trecut intr-o noua faza, in care guvernarea (puterea politica) a devenit doar una din formele prin care oamenii cu bani (pe care unii analisti ii numesc in mod marinimos „oligarhi”) isi exercita controlul asupra societatii in general.

In orice tara din lume  se vorbeste si se scrie despre cei cu bani, insa doar ca fenomen marginal. Insa despre Paris Hilton se vorbeste doar la misto, nu este adulata si nici nu viseaza toate fetitele de 13 ani sa fie ca ea; a, si nici nu controleaza cateva tabloide care sa scrie numai de bine despre ea. Competenta conteaza, functia pe care o indeplineste omul in societate si/sau calitatile si realizarile sale. La noi a avea bani (si tot ce vine cu ei, masini, vile, hoteluri de lux) este o functie si o calitate intrinseca a omului. Ce vor sa devina 30 % dintre baietii de 10 ani? Vamesi. De ce? Din patriotism?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: