What do you do for a living? I spy. For whom, if you don’t mind me asking?

A fi spion este o meserie foarte interesanta. Mai putin partea in care esti prins, deoarece un spion prins nu este recunoscut de angajator si nu mai are protectia nimanui.

Spioni pot fi oameni foarte diferiti. De exemplu, celebrul spion sovietic (nu pot sa-i spun rus, pentru ca el era de fapt neamt) Richard Sorge se incadra perfect in tipul James Bond. Ravisant, stapanand un discurs monden sclipitor, imbracat la 4 ace, mare amator de petreceri, bautura si femei frumoase. Ca un spion adevarat, a fost prins de dusman si spanzurat dupa ce apucase sa comunice informatia, iar ultima sa noapte libera si-a petrecut-o cu sotia ambasadorului german la Tokyo. Ce informatie? Japonia era hotarata in octombrie 1941 sa nu atace URSS, ci SUA. Asta i-a permis lui Stalin sa isi aduca jumatate din aramta, care statea in Siberia asteptand atacul japonez, pe frontul european. Daca n-ar fi fost Sorge, Stalin ar fi facut poate un armistitiu cu germanii, lasandu-i pe ceilalti aliati sa se lupte cu Hitler; poate ca Romania nu ar mai fi fost cucerita de armata sovietica si am fi scapat de 50 de ani de comunism.

Dar spioni erau si baietii cu ochelari si fizic de sahisti (chiar jucau sah) de la Bletchley Park, care stateau toata ziua pe scaun in fata unei masinarii care reusise sa sparga Enigma, aparatul de codat informatii militare al Reichului. Ei nu au devenit eroi ca Sorge, iar in ziua urmatoare celei in care au comunicat informatia, nu au patit nimic.  Ce informatie? De exemplu, numarul si dispunerea avioanelor Luftwaffe in zona Kursk-Orel, in 1943. Cu aceasta informatie de la britanici, Stalin a reusit sa castige batalia de blindate de la Kursk si din acest moment a inceput tavalugul armatei rosii spre vest. Daca n-ar fi fost acest baieti cu ochelari, poate ca Romania nu ar mai fi fost cucerita de armata sovietica si am fi scapat de 50 de ani de comunism.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. annabell
  mart. 27, 2009 @ 14:46:30

  Dar poate ar fi avut parte Europa de 50+ ani de fascism… Poţi să ştii?

  Răspunde

 2. Paul
  mart. 31, 2009 @ 21:19:25

  Uite, domnule, ce frumoasă e istoria.

  Manualele din liceu descriau succint, fără repere delicioase. Pentru mine informaţiile erau greu de înghiţit, ca şi untul de arahide uscăcios întins pe pâine.

  Şi uite ce uşor era: Sorge – Bond, femei frumoase, soţia ambasadorului german în Tokyo, rezultă stat la coada la pui şi lăsat guma turbo mestecată pe noptieră pentru a doua zi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: