DUP(UB)LICITATE

Nu inteleg.  Va chinuiti atata sa gasiti brandul de tara. Toti. De la Elena Udrea la Bogdan Naumovici. Faceti conferinte, sondaje, brainstorminguri.  Oare o fi Dracula? Poate Elena Udrea (sau alti politicieni) sa identifice tara asta cu cineva care suge sange, Devotat nu.  Oare merge ciobanul mioritic? Poate acuma da, dar peste 50 de ani mai putin de 10% dintre romani vor fi vazut o oaie in carne si oase.

Nu va mai stresati. Devotat are o solutie simpla si deloc costisitoare. Trebuie doar sa convingem toate televiziunile din lume sa inlocuiasca formula de dinaintea reclamelor (PUBLICITATE) cu DUPLICITATE.

Cum de ce? Pai asta ne caracterizeaza, fratilor. Duplicitatea. Suntem intre lumea I si lumea a III a. Suntem europeni cand le explicam celor din Uzbekistan cum e cu democratia si statul de drept, dar totusi ” mai altfel” cand ne speria rigoarea germana. Facem parte din Mittel Europa cand organizam la Sibiu capitala culturala, dar la Eurovision mergem cu Balkan Girls sa ne voteze toti fratii din Balcani. Nu, tiganii care comit crime in Italia nu sunt romani; dar taraful din Clejani care vinde mii de CD-uri in Franta e de la noi, de-acilea.  Rusii sunt cei mai mari dusmani ai tarisoarei noastre, cu exceptia cazului in care avem vreo nevoie temporara de frati si aliati intru ortodoxie.  Politica noastra externa (declarata!) este un dans cu pasi impiedicati intre un licurici mare si mai multi licurici mici. Politica noastra interna a fost mereu un dans cu pasi inainte si inapoi intre nevoia castigarii alegerilor cu promisiuni de stanga si nevoia unor masuri de dreapta pentru ca economia sa avanseze. Noi contribuabilii ne plangem de servicii sociale si de sanatate care sunt deplorabile, dar am vrea evident sa platim mai putine impozite. Am vrea sa reusim in societate doar dupa merit,ca in America, dar regula asta sa se aplice doar daca nu avem vreo ruda sus-pusa. Am vrea sa avem autostrazi, dar si Catedrala Neamului. In general, idealul pentru noi ar fi sa traim intr-o Elvetie cu preturi de Angro Europa si in care putem face gratare si arunca hartii pe jos.

Solutia deci e simpla.  Orice alt efort creativ e inutil. Si in plus, ieftin. Dam o spaga la un inginer de imagine de la TV, inlocuieste 2 litere si gata. Daca ne critica in raportul de tara Comisia Europeana pentru coruptie, zicem ca a gresit si el, ca omu’.

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

 1. Ria
  mai 26, 2009 @ 12:44:55

  O analiza simpla si perfect adevarata. Observata de toti. Unii insa o posteaza pe blog, ca un semnal de alarma personal. Pentru ca le pasa. Altii o observa si tac. Nimic mai simplu. Dar se lasa cu stres, pentru ca traim cu totii in aceasta lume.
  La nivelul societatii e oarecum scuzabil, pt ca anumite conduite se formeaza in timp, daca ai cu cine. Se pare ca e mai greu la capitolul „cu cine”; timpul oricum trece. Deja nu se mai mira nimeni. majoritatea se complace. Pana la urma societatea suntem noi, guvernati de reguli usor diferite.
  Partea care ridica mai multe intrebari este alta, pentru ca de acolo porneste drama dorintei noastre de a avea o societate cel putin ok: Faptul ca aceasta duplicitate isi are originea in fiecare sau coboara la nivel fiecarui individ, facandu-ne pe toti si pe fiecare in parte duplicitari. Si aici ce poti face? Sa intre PUBLICITATE!!!

  Răspunde

 2. Paul
  mai 29, 2009 @ 23:28:12

  Just.
  Si lista poate continua … Stim cum se conduce decent doar cand suntem pietoni, pietonii sunt toti cretini cand suntem la volan. Vecinii sunt niste mizerabili ca dau muzica tare, asta doar cand nu ne serbam noi ziua de nastere …

  Răspunde

 3. Diana
  iul. 27, 2011 @ 09:43:28

  Duplicitate, maliție, snobism, astuție – fac parte din profilul etnic românesc. Dacă schimbi lada, nu se schimbă și zestrea. Și dacă trendul corecto-politic dictează să nu ne alterăm natura umană reală, căci astfel am da drumul monștrilor din lesă, de ce mai bine să nu ne lăsăm în voia impulsurilor firii? Prefer să mai învăț (nu neapărat ca să practic) vreo două pungășii decât să mă disciplinez riguros și naiv în litera prototipului vest-european. Suntem tributari obscurității, pesimismului și impasibilității spiritului grec și nu limpezimii și rigorii spiritului latin. Articolele dumneavoastră arată la fel: contemplativ-exaltate, atinse în unele locuri de amatorism, când, intuiesc că le doriți de fapt angajate și echilibrate. Nu etnotipul e defect, ci felul în care îl percepem.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: