Lui Devotat ii e frica. De recesiune

Frica. De ce? Ca ne pierdem locurile de munca? ca o sa ne sculam la 5 dimineata sa fim primii care cumpara ziarul cu joburi? Ca n-o sa ne mai permitem sa stam relaxati seara la televizor si sa facem shopping la mall-uri? Ca ne intoarcem la tara sa cultivam ceapa? Ca in vacante o sa mergem cel mult la un gratar (cu legume, desigur) la Snagov?

Nu.

A mai fost o recesiune.   1929 – 1933.  In urma ei, omenirea s-a schimbat. Pictura a inceput sa umple de tipete.  Dupa exeuberanta anilor 20, femeile au renuntat la parul scurt si au revenit la pletele negre. Au aparut demoni in cinematogafie: Frankenstein, King Kong. Da, Dracula este un produs al crizei. Preturile internationale au cazut la toate produsele, prin urmare tarile cate traiau de pe urma exporturilor de materii prime s-au desurubat si miltarii au luat puterea in toata America Latina.  Da, America Latina de azi este un produs al crizei.

Pe oameni i-a interesat mai putin politica si cine ii guverneaza si mai mult ce baga sub nas, iar cei care chiar nu mai puteau de foame au iesit in strada. Ca efect, 80% din tarile libere au trecut de la democratie la dictatura. Drepturile omului au regresat cu cateva decenii in fata dreptului foarte concret si stringent al omului de a manca. Chiar daca fiecare tara a avut (si) motivele si calendarul ei, bascularea asta generala din Europa de la democratie la dictatura se bazeaza si pe numitorul comun numit recesiune. In mod evident, cel mai bine au rezistat tarile in care oamenii intelegeau ca nu merita sa iti dai libertatea in schimbul promisiunii vagi ca vor avea putin mai mult de mancare poimaine; aceste tari se numesc Anglia, Tara Galilor, Scotia, Irlanda de Nord si Irlanda.

Dupa cum se poate observa, Romania nu se numara printre tarile enumerate mai sus. De-asta ii e frica lui Devotat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: