Acolo este tara mea. Probabil

Valea Ramnicului Sarat. Acolo si-a petrecut o parte din copilarie Devotat. In sat, oamenii se sculau la 5 dimineata, mergeau sa aiba grija de pamant sau de animale, se uitau la soare sa vada cat e ceasul si la pasari sa vada cum va fi vremea.  Ca acum 100 de ani.

Acum 100 de ani, 80% din populatia actualei Romanii traia asa. Acum 100 de ani, toti intelectualii vedeau ca raportul intre clasele sociale incepe sa se schimbe  datorita dezvoltarii economice si se intrebau ce sa facem cu taranimea. Semanatorism, poporanism, apoi gandirism, cuzim, legionarism etc. Toti ridicau in slavi Taranul Roman si se chinuiau sa-i salveze realizarile. Sa-i dam pamant, strigau liberalii! Sa aparam ortodoxia profunda de influentile vestului, striga Crainic. Bade Ioaneeeeeeeeeeeeeeee!, striga Arghezi! Taranul roman e la fel de destept ca si Kant, doar ca nu se poate exprima la fel, striga Calinescu! Toti strigau. Stia toata lumea ce avea sa se intample.

Apoi, a venit comunismul. Si colectivizarea. Si distrugerea satelor. Si exodul taranilor ca muncitori necalificati in uzinele de la orase (care de fapt erau tot niste sate mai mari). Si n-a mai strigat nimeni…

Acum…pe hartie, cei 80% sunt acum 45%. Dar din acestia cati mai traiesc la fel? Cati mai au pastreaza aceleasi obiceiuri, aceleasi costume, aceeasi relatie cu biserica, aceleasi referinte culturale? Care credeti ca sunt mai multi, cei care canta la sezatoare doine sau cei care asculta la un radiocasetofon japonez vechi manele? Oare in noiembrie poarta bundite de lana cusute de ei sau geci second hand aduse de Pastele trecut de copiii si nepotii din Italia?

Si problema nu a fost doar comunismul.  Sa nu ne amagim cu asta (si cu ideea ca odata disparut comunismul, se rezolva).  Se poate spune ca una din marile schimbari in lume ale ultimei jumatati de secol a fost disparitia taranimii. Ca  factor de productie, ca vector de creatie culturala, ca ce vreti.  Peste tot. Franta, Rusia, China.

Era normal ca Romania sa aiba cea mai bogata cultura folclorica din Europa, grosul piramidei sociale fiind formata de taranime. Insa transformarea unei societati, inclusiv culturala, este cu atat mai mare cu cat o ponderea clasei care dispare este mai importanta.

Bade Ioane, am o veste proasta: you’re out! Who’s next?

Dupa parerea lui Devotat, avem o problema.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Oroles
    sept. 21, 2009 @ 15:33:18

    Si problema semnalata de Devotat e cu atat mai mare cu cat cele mai colorate pete ale obrazului prafuit al satelor, mai ales cele din campie, sunt nimic altceva decat anunturi de cumparare a terenurilor agricole, prin care SRL-uri infiintate de investitori din toate colturile lumii achizitioneaza hectare la preturi mai mult decat derizorii. Si lucrurile astea se intampla in perioada in care Organizatia Mondiala a Sanatatii lanseaza avertismente cu privire la limitele stocului de hrana ale umanitatii. Este ca si cum ti s-ar spune in mod clar ca in viitor va aparea o criza a petrolului iar tu, proprietar de terenuri petroliere, te apuci si scoti la vanzare aceste terenuri la pretul pietei actuale.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: