A fi Voda. In tara lui Papura Voda.

La mijlocul secolului XVII, ciuma lovi tara Moldovei.  Apoi urma seceta. Oamenilor le mureau vitele, roadele pamantului nu se facusera, tatarii jefuiau in Tara de Jos si in Tara de  Sus aparura niste dusmani noi, mai cruzi chiar decat tatarii: cazacii zaporojeni.  De la Vrancea pana la Piatra Neamt atacau cei din tara vecina si prietena (Valahia), vrand sa puna un alt pretendent la tron. Cine ar fi vrut sa vina la tronul Moldovei in anii aia, nu stiu. Oamenilor si le era frica sa iasa din sate sa caute de-ale gurii.  Asa ca au inceput sa manance radacini din padure si, nemaiavand grau si mei, sa adune papura de langa balti, sa o macine si sa faca paine din ea. Paine din papura.

Era totusi un om care nu mananca paine din papura.  Dar era cel mai nefericit om din tara Moldovei. Omul care trona peste toata aceasta nebunie. Domnul tarii.  Pe numele lui de domn Stefan al X-lea al Moldovei.  Ca sa nu aiba prea mult timp sa se compare cu marele sau inaintas, moldovenii ii zisera imediat Stefanita. Dupa ce-a murit, poporul isi aducea aminte de el doar pentru ca era vremea in care mancau paine din papura.  Si i-au zis Papura-Voda.  Si tara aia, de care toti ar fi fugit (dar nu puteau), atacata din toate partile,  de boli, natura si dusmani, in care autoritatea nu exista, in care oamenii abia nu mureau de foame a ramas…tara lui Papura Voda.

Din cand in cand, macar atunci cand ne alegem domnitorul (ca doar acum ni-l alegem noi, nu ni-l mai trimit Inaltele Porti, nu?…), sa ne aducem aminte de tara lui Papura Voda. Si sa ne aducem aminte ca a avut un voda.  Recesiunea e deja aici, vine gripa porcina, pretendenti la tron vin din toate partile….Traian Basescu, Mircea Geaona, Crin Antonescu, Sorin Oprescu etc.  Sa ne intrebam sub domnia cui ar arata tara cel mai mult ca …tara lui Papura Voda. Cine e Papura Voda?

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Papura-Voda
    ian. 21, 2011 @ 01:16:53

    Papura-Voda sunt eu ! 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: