Reagan, Basescu si amica lor, istoria

Poate ca singura lui preocupare nu e aceea de a ramane la putere.  Poate ca nu doar s-a folosit de proiectul atat de drag intelectualilor de a rupe „omerta” clasei politice si de fi primul care o saboteaza din interior, poate pur si simplu a fost infrant intr-o prima batalie si acum isi reorganizeaza fortele.  Poate ca nu e chiar atat de lipsit de scrupule si a organizat referendumul nu pentru a-l folosi ca parghie moral/pshihologica si eventual a combina fondurile pentru referendum cu cele pentru propria campanie, ci pentru ca alt prilej de pune clasa politica in fata faptului implinit nu exista.  Poate a dat PSD-ul jos de la putere nu pentru ca vra ca guvernul lui sa controleze alegerile, ci pentru ca uraste visceral acest partid.  Poate ca vrea intr-adevar sa modifice Constitutia in privinta momentului alegerilor parlamentare/prezidentiale pentru ca a elimina o ipocrizie din sistem, nu pentru a se folosi peste cativa ani de jurisprudenta Curtii Constitutionale in cazul celor 4 mandate ale lui Iliescu si a candida din nou dupa modificare. Poate ca…

In 1984, inainte de alegeri, Reagan era urat de majoritatea clasei politice americane si alegatorii erau confuzati de proiectele sale bizare care aparent distrugeau echilibrele cu greu create. A reusit sa fie reales si acum, dupa atatia ani, nenumarati oameni din toata lumea ar trebui sa-i multumeasca.  A readus America pe sinele pe care a mers neabatuta pana acum,  dupa ce a resuscitat-o din numeroasele incercari de sinucidere din anii 70 – 80. Americanii ar trebui sa-i multumeasca pentru ca le-a redat increderea ingropata de umilintele suferite in epoca lui Carter, romanii ar trebui sa-i multumeasca si mai mult, toate lumea stie de ce (mai putin, evident, romanii insisi…). Avea multe slabiciuni, era incompetent la economie, iar demagogia era si penibil sa i-o reprosezi, pentru ca era de meserie actor. Insa a vrut sa reformeze totul, i-a pus pe toti in fata faptului implinit si si-a vazut de treaba. Istoria l-a retinut ca pe un un om providential.

Poate ca, peste 20 de ani, istoria va zice la fel si de Basescu. Poate ca istoria nu il va tine minte ca primul lider al Romaniei care a vrut detina puterea nu numele vreunui grup sau plan, ca toti ceilalti de pana la el ( in numele unui sistem, pentru a distruge un sistem sau pentru a face bani), ci pur si simplu ca s-o detina, sa se bucure de ea.  Poate ca Basescu va fi intr-adevar omul care va trage Romania in jos cu picioarele pe pamant din starea de imponderabilitate in care se afla, poate ne va ajuta sa reformam in bine i institutiile, sa mergem cu incredere la tribunal si la administratia financiara si sa avem macar senzatia ca spaga este exceptia, nu regula. Poate ca istoria il va retine ca pe un om providential.

Fiecare crede ce vrea.

Devotat crede ca nu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: