Fratele cel Mare din Barcelona

26 aprilie 1937.  Guernica, un orasel linistit din Tara Bascilor.  Oameni foarte linistiti bascii (vezi ETA), pana cand nefericirea ii arunca in valtoarea razboiului civil din Spania. Un raid aerian al Legiunii Condor bombardeaza Guernica timp de 2 ore. Orasul e ingropat in cenusa.

Insa din cenusa lui se naste simbolul. Creatorii lui sunt 3 oameni. Munzenbeg si Katz stau la Paris.  Sunt strategii propagandei Cominternului (dupa ei, propaganda comunismului n-a mai ajuns niciodata la acelasi nivel; probabil pentru ca erau nemti).  Tragedia este popularizata in toata intelighentia si presa europeana si trece oceanul. Toata lumea buna se raliaza cauzei Spaniei republicane.  Al treilea este un pictor. Cu flerul lui (care l-a facut cel mai oportunist dintre marii artisti), face un tablou celebru pe care Spania republicana il expune la Expozitia Internationala de la Paris.  Restul e legenda. Acum o copie a picturii este afisata pe zidul cladirii Natiunilor Unite de la New York, ca simbol etern al crimei in numele politicii.

Insa poate nu asta e cel mai bun simbol al crimei in numele politicii.

In timp ce propaganda incepuse sa exploateze aceasta crima,  una mult mai odioasa incepe la Barcelona, capitala de atunci a Spaniei republicane.  Pe fondul epurarilor de la Moscova, Stalin se plictiseste de atatea factiuni de stanga in Spania si decide ca joaca de-a democratia s-a terminat. Sefii principalului partid socialist spaniol sunt acuzati de colaborare cu Franco (Munzenberg n-a gasit o idee mai buna) si incepe macelul. Seful socialistilor dispare brusc. Pentru ca spaniolii comunisti nu erau prea entuziasti la treaba asta cu impuscat alti spanioli, o treime din tot NKVD-ul este trimis la Barcelona. Comunistii ucid pe strazile Barcelonei mii de oameni, socialisti  spanioli si straini din brigazile internationale aliati cu ei, de-a valma.  Care n-au inteles nimic din ce li se intampla. O singura explicatie pluteste in aerul de deasupra Barcelonei, mai puternica decat orice cuvinte: figura de otel a unui om aflat la mii de kilometri distanta, pe care niciunul din idealistii care se inrolasera in razboiul contra unui potential dictator (Franco) nu-l vazusera niciodata si acum se intrebau daca exista cu adevarat.

Putini au scapat dintre socialisti si aliatii lor. Li s-a reprosat ca erau trotkisti. Iar comunistii spanioli de frunte si NKVD-istii rusi au fost chemati la Moscova unde li s-a reprosat si lor, evident, ca au fost cam duri cu colegii lor de stanga si au fost si ei macelariti. Opinia internationala trebuia sa nu afle nimic. Era suficient ca stia despre Guernica. Insusi omul care a modelat conceptul de opinie publica internationala, Munzenberg, a fost, se pare, omorat si el pentru a nu cadea in mainile armatei germane care se apropia de Paris, in 1940. Peste Barcelona s-a asternut linistea. Peste nefericita Spania, dupa ce a scapat de alternativa unei gubernii  staliniste in inima Occidentului,  s-a asternut in 2 ani dictatura generalului Franco.

Printre putinii care au scapat de macel, un tanar scriitor englez, pe numele lui adevarat Eric Arthur Blair. Intors in Anglia, a povestit in toate partile ce a vazut.  Insa intelectualii, hipnotizati (ca intotdeauna…) de puterea omului de otel (care in plus acum era singura speranta in fata lui Hitler), nu l-au crezut. Asa ca omul a renuntat sa scrie in ziare si sa se planga la receptii si a facut altceva. A scris o carte. Desi n-a stat niciodata in Uniunea Sovietica sau in alta tara totalitara,  a descris, mai bine decat a facut-o altcineva vreodata, doar din ce vazuse in acele zile de mai 1937 la Barcelona, un sistem de control perfect asupra trupului, sufletului si mintii omului.  Un sistem in care pluteste peste tot, mai puternica decat orice cuvinte, figura de otel a unui om, pe care nimeni nu l-a vazut niciodata si despre care toata lumea se intreaba daca exista cu adevarat: Fratele cel Mare.

Cartea se numeste „1984”. V-o recomand.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: