Instructiuni pentru votul la referendum

E simplu. Trebuie sa respectati urmatorii pasi:

1. Va deplasati duminica pana la sectia de votare de care apartineti.

In general, este suficient de aproape sa se poata merge pe jos. In mod paradoxal, multi oameni prefera sa nu mearga pe jos o data la cativa ani sa voteze, dar nu vad nicio problema sa se chinuie cu masina sau mijloacele de transport in fiecare zi ca sa mearga la serviciu sau la distractie. Daca totusi va e greu sa ajungeti pe jos, gasiti cu usurinta un autobuz/autocar inchiriat special pentru alegeri.

2. Ajungeti la sectie, prezentati actul de identitate si luati buletinele de vot si stampila.

Ar fi indicat sa nu gresiti sectia de votare, caci veti fi nevoiti sa asteptati la o coada imensa pentru a vota pe  lista suplimentara, alaturi de o gramada de oameni cu plase in mana cu  zahar, ulei, galeti colorate, cate un adidas in mana etc.

3. Intrati in cabina de vot

4. Ganditi

Este un pas recomandat, dar  desigur, nu obligatoriu.

Dincolo de teoriile expertilor in politologie si drept constitutional,  doua lucruri sunt clare :

a) daca ne uitam la actuala configuratie , 2 categorii de oameni nu vor mai fi prezenti intr-un Parlament de 300 de oameni:

– omuletii de afaceri arivisti, majoritatea cu probleme penale, intrati in Parlament ori pentru a-si dovedi ca au realizat ceva in viata, ori pentru imunitate; asta e partea buna;

– politicienii tineri, categoria cea mai putin urata de public din tot Parlamentul, care incepuse sa insemne ceva in politica (daca e sa comparam cu legislativul din 19996 sau 2000), gen Titus Corlatean in 2004, Sever Voinescu si Alina Gorghiu in 2008; asta e partea proasta (si nu numai pentru faptul ca daca Devotat ar vrea sa candideze la parlamentare peste 3 ani, e clar ca nu va avea loc intr-o adunare de doar 300 de oameni).

b) Traian Basescu a facut  o miscare de sah: a mutat un cal (singura piesa care poate sari peste celelalte), a luat un pion (a alipit la atitudinea anti-Parlament  din randul populatiei votul favorabil pt sine) si a pus piesa pe un casuta care ameninta regele (sah!) si in acelasi timp regina.

Daca iese presedinte, cei 65% din Parlament o sa fie si mai indarjiti contra lui. Dar, daca se voteaza „da” a la referendum, a dobandit in mod oficial aliatul pe care se chinuia (sau nu) sa-l gaseasca. L’ami du peuple. La legitimitatea populara dobandita in urma turului 2 s-ar adauga inca una. Ar putea deci incerca sa puna orice guvern vrea care ii garanteaza ca DA-ul de la referendum se transpune in realitate.

Daca nu iese presedinte, toti o sa-l atace. Probleme in propriul partid. Dezvaluiri, legaturi cu oamenii de afaceri si scormonire in dosarele serviciilor. Dar…actualul Parlament o sa-si vada de treaba.  Punerea in practica a ceea ce a hotarat poporul (trebuie adoptata o propunere concreta de modificare a Constitutiei si organizat un nou referendum) o sa taraganeze. Ei bine…cineva le va sta in coasta. L’ami du peuple. Ii va trage de nas, va comenta tot timpul cu privire la reforma statului pe care au ratat sansa s-o faca. Indiferent de cum se vor coaliza partidele, va avea tot timpul titlul de lider (uns direct de popor) al opozitiei.

5. Puneti stampila pe buletin si buletinul in urna

6. Iesiti din sectie

7. Stingeti lumina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: