NO, WE CAN’T!

CAN WE?

„It was a creed written into the founding documents that declared the destiny of a nation.”

Da, era scris. De la 1848.  Sa facem dintr-un popor de tarani o natiune de cetateni.  Cetateni care sunt responsabili, care inteleg ce li se intampla si nu isi vand cu sutele de mii voturile pentru pretul a 10 paini.

„…there is something happening- there’s something happening when, [voters] who are young in age and in spirit – who have never participated in politics before– turn out in numbers we have never seen, because they know in their hearts that this time must be different.”

Nu. Nu s-a intamplat nimic. N-au venit sa voteze decat foarte putini tineri. Au stat acasa. N-au simtit deloc ca de data asta ceva trebuie sa fie altfel. Au simtit doar un singur lucru: ca nu se poate!

…”if we can mobilize our voices to challenge the money and influence that’s stood in our way and challenge ourselves, to reach for something better, there is no problem we cannot solve. There is no destiny that we cannot fulfill.” ” …we can tell the […] industry that while they get a seat at the table, they don’t get to buy every chair. Not this time. Not now.

Nu, nu ne-am putut mobiliza vocile impotriva banilor si a influentei care au stat intotdeauna in drumul schimbarii. Nu, nu putem sa spunem unor anume comunitati de afaceri ce loc anume sa ia la masa; ele ne spun noua daca vor sa fim la masa sau nu.

…”We can stop sending our children to schools with corridors of shame and start putting them on a pathway to success. We can stop talking about how great teachers are and start rewarding them for their greatness by giving them more pay and more support.”

Nu, n-am putut schimba sistemul educational si investi in viitorul nostru. Dar putem continua la nesfarsit sa vorbim, sa votam in parlament si sa ne facem ca promulgam legi in care scrie cat de mari ar trebui sa fie salariile profesorilor.

…”We know the battle ahead will be long, but always remember that no matter what obstacles stand in our way, nothing can stand in the way of the power of millions of voices calling for change.”

De fiecare data cand intalnim un obstacol in calea schimbarii, ne uitam la el, il pipaim, ne intoarcem si spunem senin: „S-a rezolvat, nu se poate!”. Batalia va fi lunga. Oare cat de lunga?

„Yes we can to justice and equality. ”

Nu, nu putem, atat timp cat justitia nu merge la fel de bine si repede pentru cel care fura un milion ca pentru care cu buna-credinta trebuie sa-l ia inapoi, pentru cel care trece pe verde pe trecerea de pietoni si pentru cel care il calca intr-un masina scumpa.

„Yes we can to opportunity and prosperity.”

Nu, nu putem, atata timp cat oamenii care cauta aceeasi prosperitate nu au aceleasi oportunitati.

” Yes we can heal this nation. ”

Nu doar ca nu putem, dar e din ce in ce mai bolnava.

…”… we will remember that … we are not as divided as our politics suggests; that we are one people; we are one nation; and together, we will begin the next great chapter in the […] story with three words…”

Ba da, suntem atat de divizati pe cat sugereaza politica noastra. N-am fost niciodata divizati atat de egal. Intre idei, proiecte, viziuni, clase? Nici macar. Toti vedem un filmulet in care aparent un om loveste un copil: jumatate se bucura ca li se confirma caracterul omului, cealalta jumatate jubileaza ca li se confirma ca totul e trucaj si conspiratie. In Romania tocmai s-a descoperit o noua culme a divizarii: sa se uite doi oameni la acelasi film si sa vada fiecare altceva.

Reincepem, dupa 20 de ani, un alt capitol din istoria Romaniei, cu aceleasi 3 cuvinte:

NU SE POATE!

LA MULTI ANI, ROMANIA!

P.S. Citatele sunt din discursul unui domn tinut pe 8 ianuarie 2008 la alegerile primare ale Partidului Democrat din statul New Hampshire. Devotat nu stie exact unde se afla acest New Hampshire, dar stie ca cei de acolo au putut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: