L’Etat c’est PAS moi!

Avem pe pasaport o acvila cu crucea in cioc, care tine in gheare o sabie si un buzdugan, sub care scrie Romania. Suntem foarte mandri de acvila. Dar cand scoatem pasaportul in strainatate ne simtim usor jenati.  De Romania nu suntem mandri deloc.

Romanika e o tara de rahat. Sa plecam toti si ultimul sa inchida lumina. Asta nu e Romania mea (dar a cui?). Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Si alte variatiuni pe aceeasi tema. O uram pe functionara acra de la birou si ii uram pe cei 11 baieti care nu pot sa alerge mai mult pe teren (in ciuda faptului ca se mai si drogheaza). Fratilor, am ajuns sa ne uram tara?

NU. Nu ne uram tara. Sa-mi spuna cineva daca isi uraste limba, locurile in care a copilarit si acum traieste si istoria. Fratilor, sunt unii care nu au avut niciodata o tara a lor (kurzii); altii au dobandit o tara a lor doar foarte recent si si-au dat seama abia acum ca reprezinta  un popor (ucrainenii si macedonenii). Nu ne uram limba, ci modul in care ni se vorbeste si suntem tratati in spitale si la fisc. Nu ne uram orasul, ci modul in care este administrat; de fapt, uram modul in care este administrata toata tara asta. Aproape dintotdeauna. Nu ne uram istoria, ci uram ceea ce sistemul i-a pus pe istorici sa ne spuna.

Nu ne uram tara. Uram statul. Statul roman.  Ok, a fost o lunga perioada in care puterea politica a fost impusa de altii (unguri, turci, rusi etc.). Dar acum? Ati mai auzit pe cineva sa se planga in ultimii 40 de ani ca ne conduc strainii? Acum, dupa lupte multi-milenare, in sfarsit am reusit. E al nostru si numai al nostru.

E al nostru, dar noi nu vrem sa fim ai lui.

Statul e in serviciile publice. Statul e in autostrazile viitoare si in gropile din strazile de acum.  Statul e in rezultatele la Olimpiada. E la ghiseu, in deficitul de cont curent si in consiliile de administratie ale „marilor jucatori” din domeniul energetic (nu stiu de ce naiba li se zice jucatori, ca nu joaca nimic).  E in cei jumatate de milion de studenti de la Universitatea Spiru Haret si in deciziile Inaltei Curti de Justitie si Casatie (pentru cei care nu sunt juristi: i se spune asa pentru ca trebuie data la casat). Statul se da mare cand are proces la Haga si mic cand trebuie sa dea pensii. Cand ne uitam la el si la ce face, il uram si ne simtim mici si umili. Il uram, caci noi, dupa atatea secole in care am stat in umbra altora, vrem sa ne simtim mari. Si nu prea ne ajuta.

Acvila are in cioc o cruce, noi avem in gura tot timpul gustul amar al unei lipse eterne de maretie. E in aer. Romania e o tara tanara care are nevoie de maretie.  Felicitari celor care incearca sa rezolve problema. Domnului Nicolae Densusianu, care a sesizat inca de acum 100 de ani problema si a incercat sa demonstreze ca Romania a fost inca de la inceput centrul civilizatiei. Autorilor manualelor de istorie, care ne-au explicat cum i-am tinut in sah pe turci cateva sute de ani (desi turcii stiau sa joace sah, noi nu). Lui Ceausescu, care i-a pus pe aerheologi sa sape pana au gasit  probe concludente cum ca imperiul lui Burebista era cel mai mare al epocii, dupa cel roman.  Si conducerii Bisericii Ortodoxe Romane, care se lupta intens cu lipsa de viziune sprituala a politicienilor, ce nu inteleg o data pentru totdeauna ca fara catedrala mantuirii neamului sufletul romanului va ramane vesnic meschin si nemantuit.

Tara sunt eu, dar statul NU sunt eu.

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

 1. colegu`
  mart. 23, 2010 @ 19:46:42

  …și cine este Statul ăsta? Nu este alcătuit din ”Țară”? Statul fără Țară nu ar exista. Țara nutrește Statul și Statul prostește Țara. Țara va trebui să mai aștepte și să mai învețe și să vadă de la alții că se poate și bine, nu numai prost, dar acolo Țara are o altă mentalitate.

  Răspunde

 2. luciana
  mart. 24, 2010 @ 10:14:26

  Tara, Tara, vrem soldati! …. Sintem soldati? sau numai…. folozofi…

  Răspunde

 3. Un om acolo
  mart. 24, 2010 @ 11:09:05

  De acord cu totul, nici eu nu puteam zice mai bine 🙂
  Singura adaugire ar fi ca proiectul catedralei mi se pare hidos, este o biserica mica … doar ca foarte, foarte mare. cred ca se putea scoate un proiect mult mai fain, avand in vedere bugetul enorm.

  Răspunde

 4. MCB
  apr. 30, 2010 @ 14:37:41

  Din fericire am citit textul de mai sus dupa ce am parcurs un alt articol al autorului, pe care, personal, il apreciez foarte mult, si anume: „Palatul Interzis.Amatorilor”. Spun „din fericire”, pentru ca sunt incredintat ca am identificat un punct de la care lucrurile chiar ar putea fi schimbate in bine in sensul imbunatatirii ajustarii mecanismelor care afecteaza, in prezent, functionarea Statului. Cred, asadar, ca EDUCATIA poate ajuta la CIVILIZAREA natiunii si a tuturor formelor ei de manifestare socio-politica, atat civica, cat si institutionala. Cred ca, atat autorul, cat si toti cei care pot exprima intr-un mod coerent si documentat un punct de vedere, ar trebui sa se aplece cu mai multa atentie asupra noului proiect de lege a educatiei, avand in vedere ca de acest act normativ depinde intr-o mare masura calitatea noilor generatii de romani, printre care se vor numara si copiii nostri. Imi amintesc spunand acestea de reactia pe care a avut-o autorul textului de mai sus intr-o discutie avuta de curand, pe parcursul careia afirmam ca imi incurajez copilul sa studieze in alta parte a Europei.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: