Orasul Interzis. Amatorilor

I.

Taiwan.  O mica insula din Oceanul Pacific. Locuita de chinezi; este o China in miniatura. Cand au descoperit-o, portughezii i-au pus (poate pentru era frumoasa) numele de Ilha Formosa. Are o populatie cat a Romaniei si un PIB de 3 ori mai mare. Unul din tigrii asiatici si una din tarile cu cea mai puternica dezvoltare economica din ultimii 40 de ani. O China mica si draguta, fara revolutii culturale, fara economie dirijata si fara complexe de superioritate (sau inferioritate) si cu produse de calitate (desi nu recomand, cel putin la prieteni, telefoanele HTC si laptop-urile Acer…). O China intrata de mai mult timp in competitie. Cu toata lumea.

De la inceputul istoriei, China a fost superioara Occidentului. Chinezii au inventat tot: hartia, praful de pusca, navele pentru calatorii oceanice, tiparul, astronomia, pana si rachetele. De cea mai minutioasa arta (caligrafia) si de cea mai sofisticata bucatarie n-are nici rost sa mai pomenim. Pe cand Londra si Parisul erau niste orasele medievale ingropate in gunoaie, Xian si Beijing aveau sistem de canalizare; noi romanii nici macar nu iesiseram din padure, unde ne refugiam de navalitori.

Cu toate astea, desi existau toate premisele (de 4000 de ani), lumea n-a devenit chineza. Pe chinezi nu i-a interesat sa se impuna altora si sa le ia resursele. Erau prea buni prea asta. Erau prea civilizati. Nu i-a interesat concurenta; nici nu prea avea cine sa-i concureze. Confucius i-a invatat sa fie senini si respectuosi fata de altii. De ce sa cucereasca America, cand ei aveau propriul lor continent nepopulat si bogat? De ce sa involueze si sa tipareasca niste carti, cand caligrafia era cea mai aleasa arta? A progresa nu insemna altceva decat a fi si mai bun la ceea ce faceai de zeci/sute/mii de ani. Erau perfecti; si au ramas imobili.

In timpul asta, occidentalii lucrau. Ei nu inventau pentru a-si dovedi cat de buni sunt, ci pentru a rezolva probleme stringente. Se bateau intrei ei pentru fiecare colt de pamant. Iisus i-a invatat sa fie senini si respectuosi fata de altii; de aici Noaptea Sfantului Bartolomeu, pogromurile anti-evreiesti si masacrarea amerindienilor. Ei bine, ei nu erau perfecti si civilizati au devenit mult mai tarziu. Dar in tot ce faceau, exista spiritul de concurenta si un scop ultim, caruia, pentru trebuia sa poarte un nume, i s-a zis Progres. Si, incet-incet, lumea a devenit occidentala.

Ei bine, acum 30 de ani, un batranel hatru de 80 de ani,  cu zambet de copil, care luptase toata viata impotriva imperialismului de tip occidental (il stia foarte bine, caci facuse studii la Paris si la Moscova) si care, in mod bizar, semana cu reprezentarile lui Confucius de pe gravurile antice, si-a dat seama, intr-un final, ca dragonul pierduse cam mult timp in pestera. Si-a dat seama ca imperiul celest trebuia sa coboare pe pamant.  China trebuia sa renunte la imobilismul perfectiunii si sa intre in joc.  Trebuia sa intre in mediul concurential, in batalia economiei mondiale, in care armele sunt PIB-ul, balanta de plati si cursul de schimb.

Dupa 4000 de ani, China a intrat in joc.

Taiwan, cu aceiasi oameni,  a jucat bine. Ganditi-va ce poate face China. Este doar de 500 de ori mai mare.

II.

Mauritius. O mica insula din Oceanul Indian. Locuita majoritar de indieni; este o Indie in miniatura…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: