Conu’ Leonida fata cu recesiunea

„LEONIDA: Hei! te lasă reacţionarii, domnule ? Fireşte, nu le vine lor la socoteală să nu mai plătească niminea bir! e aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura?

EFIMIŢA: Aşa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nţeleg eu.

LEONIDA: Ce lucru?

EFIMIŢA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă?

LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…”

Conu’ Leonida are dreptate. Conu’ Leonida are INTOTDEAUNA dreptate. Conu’ Leonida e mai puternic ca niciodata. Deoarece conu’ Leonida voteaza si, mai ales, consuma.

Toata economia mondiala se invarte acum in jurul lui Conu’ Leonida. Chinezii fac jucarioare sa le faca el cadou Efimitei, nemtii masini sa se plimbe pe strasse, ecuadorienii cultiva banane, francezii mucegaiesc branza. Datorita lui, Bulgaria are mai multi turisti decat India, iar Metro si Carrefour raporteaza periodic depasirea recordurilor de vanzari.

Cand e criza, conu’ Leonida se uita la stat, nu se uita la economie. De ce statul a tot dat pana acum si acuma vrea sa-i ia? A inceput deja sa injure.  Pana la urma, nici nu e treaba lui sa se uite la economie. El nu poate face nimic.

Eu cred ca poate. Macar sa se gandeasca.  In primul rand, el poate gandi ca niste sacrificii pe termen scurt salveaza mult mai mult pe termen lung. El poate alege sa plateasca totul pe factura (chiar daca 19% mai mult), pentru ca daca nu o face acum data viitoare va plati (la produsele pentru care nu se poate fara factura) cu 25% mai mult. Ar trebui sa nu mai cumpere ceasuri si geluri de dus furate de la tigani generosi pe strada, pentru ca, daca e sa mai mearga ceva din economie, merge doar din cauza consumului. Daca tot consuma, ar trebui sa renunte sa mai bea apa minerala Divin (din Bulgaria) si sa faca mamaliga cu malai unguresc, ca sa mai scada deficitul comercial. Ba chiar (Doamne, feri!) ar trebui sa-si plateasca la timp impozitele.

Conu’ Leonida va trebui sa aleaga. Sa voteze. Intre a gandi si sprijini economia cum poate si a iesi in strada pentru a injura pe guvernanti (pe care oricum ii injura de 20 de ani din fata televizorului) ca acuma nu doar ca nu-i mai dau, ci s-au trezit sa ii si ia.

Oare ce va alege?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: