Blestemul pamantului, blestemul iubirii. De bani

Bolivia, Venezuela, Iran, Irak, Mauritania si, deasupra tuturor, cea mai mare tara din Africa, Nigeria.  Si alte tari din lumea a treia. Dumnezeu le-a blestemat: le-a dat aur, argint, bauxita, salpetru, diamante si, mai presus de toate, petrol.

De aici le-au venit toate neorocirile din ultimele 100 de ani. S-au bucurat atat de mult de bogatii, incat s-au plictisit sa creeze sau sa produca altceva si au asteptat sa le curga banii de afara. Liderii lor si-a dat seama ca e inutil sa stea sa-si bata capul sa gestioneze problemele tarii si sa ridice nivelul populatiei, atat timp cat puteau luau 10% spaga din orice contract de concesiune de la marile companii internationale. Marile companii au luat terenuri, au distrus padurile si mediul si, cand s-au enervat pe liderii care le cerusera 10%, au pus pe altii in locul lor care cereau doar 5%, cu ajutorul armatei si politiei. Care armata si politie trebuiau si ele intretinute, deci niste taxe noi pe saracii locuitori. Cand resursele din tara nu le ajungeau, liderii sau companiile se uitau in jur si incercau sa mai faca rost de o tara. Saddam a invadat Kuwaitul in 1990 sustinand ca de fapt asta nu era o tara (ceea ce nu era fals, de altfel), ci a 19-a provincie irakiana (singura problema e ca, dupa cum avea sa se vada in urma invaziei americane, nici Irak nu era chiar o tara, ci doar un teritoriu desenat pe harta-culmea!- in functie de previziunile anglo-franco-americane cu privire la rezervele de petrol). In cartea de istorie scrie ca Bolivia si Paraguay au purtat in anii ’30 razboiul din Gran Chaco; in realitate razboiul a fost intre  Shell si Standard Oil pentru o regiune despre toti specialistii preziceau ca e plina de petrol. Poporul paraguayan s-a mobilizat si a luat doua treimi din Chaco, in care Shell a descoperit dupa cativa ani, cu regret imens pentru vietile pierdute a 50.000 de soldati paraguayeni , ca nu era nici fir de petrol.

I s-a spus blestemul petrolului. Sa te nasti intr-o tara in care bogatia in resurse devine un dezavantaj atat de mare incat, in loc sa traiesti mai bine (cum de exemplu traiesc englezii sau japonezii, care in afara de ape, paduri si o groaznica incapatanare, n-au nicio resursa naturala), traiesti mai rau, pentru conducatorii tarii nu existi si eventual poti sa-ti pierzi si capul.

In anii ’50, Moscova dorea sa specializeze tarile comuniste din Est: Polonia utilaje, Cehia masini (de fapt, dupa cum spunea un banc de la Radio Erevan, uzinele Skoda faceau masini doar joia si vinerea, in rest faceau arme), Ungaria manufactura, Romania agricultura etc.  Era logic si normal, Romania avea cel mai mare potential agricol si avea deja experienta si piete. Dar Dej vroia sa fim o tara mare. Sa contam pe plan international. O aspiratie la maretie pe care Ceausescu a preluat-o si, din pacate pentru nefericita de tara, a pus-o in aplicare si mai abitir. Ca sa contam trebuia sa ne industrializam rapid, avand deja un handicap mare fata de Cehia-Ungaria -Polonia, ca sa nu mai vorbim de statele dezvoltate.

De aici a pornit conflictul cu Moscova, care a tinut pana in 1989. De aici a pornit practic organizarea economiei socialiste pe care o cunoastem, cu mii de uzine populate cu oameni adusi de la tara si cu o piata reprezentata fie de consumul intern (care in general nu avea nevoie de produsele furnizate de aceasta industrie), fie de tarile arabe si africane, fie de halele imense din spatele uzinelor in care se adunau stocurile. Aceasta decizie a fost embrionul magaoaielor de otel, furnalelor de la Copsa Mica si plumbului din plamanii locuitorilor orasului Baia Mare. Practic, acesta a fost si scheletul de rugina pe care a inceput sa se cladeasca economia romaneasca cumetro-capitalista din ultimii 20 de ani.

Pentru restul statelor aservite Moscovei, o astfel de decizie de industrializare rapida, contrara vointei sovietelor, ar fi fost imposibila, pentru ca industrializare in secolul XX nu se putea face fara petrol, iar URSS era singurul lor furnizor.

Dar Romania, in anii 50, avea (inca) mari zacaminte de titei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: