Two one-way tickets to the Moon, please!

Publicul nu stia nici macar cum il cheama. Pentru toata lumea in afara de familie, cativa prieteni, colaboratorii de la centrul de comanda si membrii biroului politic al Partidului Comunist al URSS,  era doar „Proiectantul Sef” din comunicatele  de presa care preamareau realizarile sistemului socialist.  A facut mai multi oameni sa viseze, sa spere si sa se bucure decat Lenin, Stalin si Gorbaciov la un loc.  El e omul care a creat Sputnik, Vostok, Soyuz si pe Iuri Gagarin.

Abia dupa multi ani de la moartea sa, rusii si lumea intreaga a aflat ca Proiectantul Sef era un simplu inginer de avioane cu numele Serghei Pavlovici Korolev.

Ce nu au aflat insa rusii si lumea intreaga era ca acest om, simbolul sistemului sovietic, statuse in Gulag 8 ani.  Pe cand lucra la o noua racheta, in 1938, NKVD-ul l-a arestat pe nepusa masa, acuzandu-l de sabotarea eforturilor de lupta ale URSS, prin incetinirea voita a lucrului institutului de cercetare la care lucra, si de alianta ascunsa cu dusmanul.

Ei bine, in timp ce Korolev statea in Siberia, dusmanul chiar lucra. Dusmanul avea si un nume. Wernher von Braun. Seful programului de cercetare a tehnologiei rachetelor din Germania nazista. El a creat racheta V2, iar in martie 1944 lucra la definitivarea celei mai puternice arme care urma sa fie trimisa contra URSS. Exact in acel moment Gestapo-ul l-a arestat pe nepusa masa,  acuzandu-l de sabotarea eforturilor de lupta ale Germaniei, prin incetinirea voita a lucrului institutului de cercetare a rachetelor la care lucra,  si (se vede ca securistii din toata lumea nu dau pe-afara de inspiratie) de alianta ascunsa cu dusmanul.

In 1945, von Braun s-a predat americanilor si in cativa ani a devenit seful operational al programului spatial american. El e omul care a creat rachetele programului Apollo si fara el lui Neil Armstrong nu i s-ar fi parut niciodata ca face pasii prea mici . Nici el nu a fost foarte popularizat in media, ori pentru ca nu era prea fotogenic, ori mai degraba pentru ca indeplinea toate criteriile posibile pentru a fi considerat criminal de razboi nazist.

Restul e istorie.  Istoria a doi oameni. David si Goliat, Octavian si Marc Antoniu, Napoleon si Wellington, astea sunt simboluri inflamate de literatura avida de eroi. Niciodata lupta a doi oameni simpli, pe care publicul nici nu-i cunoastea, n-a reprezentat cu forta mai mare lupta a doua armate, a doua idei, a doua tari. A doua sisteme. A doua lumi.

P.S. Pe langa faptul ca amandoi au facut inchisoare in numele sistemelor aberante in slujba carora si-au pus viata, mai exista o asemanare intre Korolev si von Braun. De la bun inceput amandoi au inceput sa lucreze pornind de la teoriile despre rachete scrise in anii ’20 de un om. Omul acesta a avut merite atat de mari in cucerirea spatiului incat in iulie 1969, la momentul aselenizarii, NASA l-a chemat din Germania pentru a sta alaturi  de restul echipei la centrul de comanda din Kennedy Space Center. Hermann Oberth. Daca nu stiti cine a fost Hermann Oberth, puteti gasi explicatii suplimentare pe placuta din fata bustului sau din Sibiu, orasul in care s-a nascut si din care a plecat sa cucereasca lumea asta. Si mai mult decat lumea asta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: