Cerul instelat deasupra noastra…si criza morala in noi

Nu merge. Nimic nu merge. Au trecut 20 de ani de democratie si capitalism in care am tot acumulat; majoritatea dintre noi, deziluzii si frustrari. Cei care au avut oportunitatea sa emigreze acum 10-15 ani isi dau acum cu pumnii in cap; e mai greu sa te integrezi cu tabieturi de viata fine si 2 copii.

Nu merge. Nu mai merge. Nu mai suportam. Am fi vrut un standard de viata normala si am sperat ca 20 de ani sunt suficienti. Acum ne este clar ca nu au fost suficienti. Nici pentru a merge pana la mare/munte pe autostrazi, nici pentru a merge linistit cu bicicleta intr-un oras fara sa te atace cainii vagabonzi sau fara sa-ti scuipe cineva coji de seminte in fata. Ba mai mult, vedem cu groaza ca lucrurile care mergeau s-au degradat. Infrastructura se apropie de sfarsitul termenului de garantie, sinele de cale ferata se rup, spitalele se surpa. Profii pe care ii injuram in timp ce fumam in WC-ul liceului si pe care ne-am dat seama dupa 10 ani ca ii iubim se uita cu groaza la stiri de teama ca se discuta iar micsorarea pensiilor.

Incepem sa fim disperati. Pentru ca acum ne e clar. Dupa ce ne-am gasit locul in Europa, am avut pana si alternante la putere si am vazut si cum e la altii, ne uitam in sfarsit la societate. Dupa chinurile facerii noii societati romanesti, am intrat in febra puerperala, trauma post-natala (sau post-tranzitie, daca vreti). Ne uitam ce sanse are nou-nascutul sa traiasca si, eventual, sa duca o viata normala si ne ingrozim.

E clar ca nu merge.

De ce nu merge?

Devotat va prezinta in numerele viitoare, ca intr-un roman fluviu, cauzele pentru care (crede el ca) nu merge:

1. Trecutul; politicienii amatori de clisee pot schimba titlul cu „greaua mostenire”;

2.  Oamenii;

3. Sistemul de valori sau ce-i tine pe romani impreuna;

4. Sistemul politic.

Fara sa intelegem trecutul, nu intelegem nici oamenii, nici valorile lor, nici puterea politica. Fara sa intelegem ce vina au oamenii, degeaba vorbim de lupta mitica intre Enescu si Gutza si de clasa politica pe care o voteaza oamenii. Fara sa vedem ce ii tine pe romani legati, degeaba incercam sa deslusim cum functioneaza statul roman. In sfarsit, sistemul politic, ultimul pe lista, este (din pacate, ar spune unii) si primul loc din care poate porni schimbarea (a oamenilor si a sistemului de valori).

Pe curand!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: