Oamenii

Oamenii…ufff…e greu sa fii obiectiv. Singura sansa este sa lucrezi cu date cat mai…obiective, deci in general cu statistici.

1. A face o enumerare a trasaturilor de caracter negative indeobste atribuite romanilor (indeobste atribuite de alti romani) ar insemna caderea in capcana bascaliei cinic-superficiale a marelui erou al neamului Mitica (ups! asta nu e tot o cadere in capcana generalizarilor…?). As dori sa aduc in dezbatere, din perspectiva istorica, un singur element, unul din leit-motivele descrierilor facute romanilor: hotia, banditismul, haiducia. Pe lista cu marii eroi ai neamului par sa se regaseasca suspect de multi tipi a caror cariera istorica a inceput prin (sau doar a constat in) jefuirea celor bogati: Dromichete, Decebal (romanii au venit dupa el in principal ca sa-i calmeze pe daci pentru intotdeauna, ca treceau prea des Dunarea la pradat prin Moesia) Mihai Viteazu, Pintea, Horea, Iancu Jianu, Terente, Ceausescu. Da, Ceausescu, a carui conceptie de evolutie industriala a tarii se baza eminamente pe spionaj economic si pe speranta ferma ca Romania va ajunge una din primele 10 puteri industriale ale lumii. Dupa scoaterea de sub asuprirea milenara de catre altii, romanii au intrat in lumea moderna cu o atitudine haiduceasca (a se citit: „Da-i dracu’, ca nu saracesc daca le luam”) privind diminuarea decalajului economic fata de lumea civilizata. Ultima victima, o doamna mai la varsta a treia, dar o doamna bine, putin cam prea formalista si cu un mers foarte sexy (desi cam impiedicat): Doamna UE.

2. Orice societate tanara uita repede. De exemplu, cred ca acum noi, romanii, suntem pe punctul de a uita un lucru esential. Anii ’80. Una din cele mai nefericite perioade din istoria noastra. Deceniul care ne-a schimbat. Am uitat cum alergam dupa o bucata de carne (sau de creveti vietnamezi, dupa caz)? Am uitat cum invatam (cei din generatia mea) la lumina lumanarii si asteptam seara de sambata in care curgea 2 ore apa calda? Am uitat. Sau, daca n-am uitat, nu ne-am dat ca perioada aia ne-a dezumanizat. L-a facut pe Eugene Ionesco sa spuna ca tara lui natala este pe cale sa paraseasca Europa PENTRU TOTDEAUNA.  Ne-a readus la stadiul de vanatori –culegatori si ne-a facut suspiciosi, egoisti si individualisti pana la maduva oaselor. Cu oamenii astia, interesati doar de ce ar putea gasi de mancat maine (deci mai putin de cat de elegant se imbraca si de cat de civilizat comunica cu ceilalti “parteneri de trafic”), am incercat sa cladim noi o societate cu valori superioare, gen libertate, democratie si respectul pentru celalalt.

3. Romania are cei mai multi puscariasi la suta de mii de locuitori din UE, dupa tarile baltice (care probabil sufera, pentru inca o generatie, de pe urma modului ruso-sovietic de a rezolva conflictele ). Avem de 2-3 ori mai mult infractori condamnati decat Franta, Germania, Olanda etc. si, in mod ciudat, mai multi decat Bulgaria, Grecia si Ungaria. In sine, aceasta informatie nu e de speriat. Insa e de speriat altceva: a) Romania are si una din cele mai rate de infractiuni cu Autor Necunoscut si mai ales b) CAM ACELEASI proportii de infractori, fata de celelalte tari europene, le avea Romania si in anii ’30.

4. Conform unui studiu din 2010, in Romania sunt cam 135.000 de salariati care castiga peste 1000 de euro lunar. Daca ii punem si pe liber-profesionisti (avocati, notari, prostituate etc.), pe cei care castiga din chirii, dividende si bursa si pe cei care castiga la negru (sau si la negru), sa zicem ca avem 300.000 de oameni care castiga peste 1000 de euro lunar. Fortam putin rationamentul si zicem ca 1000 de euro ar fi si un nivel minim rezonabil pentru a defini apartenenta la clasa medie. Deci: in Romania avem o clasa medie (clasa medie care, conform oricarei teorii, este inima evolutiei unei societati democratice) de 300.000 de oameni din 12 milioane (populatia cu forta de munca, din care activa „la alb” reprezinta 10 milioane), adica 2,5%. Mda. Pai ca sa fie medie, clasa asta ar trebui sa fie, ma gandesc eu, de cel putin 33,(3) %, ca de-aia ii zice MEDIE, nu? Deci: ori am gresit grav pe la calcule, ori in Romania nu exista clasa medie.

5. Educatia.  E inutil sa se mai faca studii care sa arate ca o tara e cu atat mai civilizata, prospera si dreapta cu cat oamenii sunt mai educati. In 1930 in Romania 55% din populatie era analfabeta. In 1989 comunistii raportau alfabetizare de vreo 96%… Oare sunt alfabetizati cei 42% din populatia Romaniei care cred intr-un sondaj din 2010 ca Soarele se invarte in jurul Pamantului? Pare ciudat intr-o tara care are (in 2009) universitatea cu cei mai multi studenti DIN LUME (Spiru Haret), peste jumatate de milion. Si sa nu uitam ca, din cele 27 de tari ale UE, doar in 2 mai mult de 90% din populatie se considera religioasa: Grecia si Romania.

6. Conform unui studiu facut in 2010 la Universitatea Babes Bolyai, romanii au in medie cel mai mic coeficient de inteligenta dintre cele 27 de natiuni europene.  Bun, sa zicem ca asta are legatura cu punctul 5 de mai sus. Insa interesant ar fi altceva; rezultatele unui sondaj in Romania cu tema „Pe ce loc se claseaza romanii intre cele 27 de popoare din UE la inteligenta?”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: