Ce ne trebuie?

– Responsabilitate

Toate partidele actuale promit diverse in alegeri si pe toata durata mandatului jumatate din timp si-l pierd cautand sa explice de ce nu pot sa-si indeplineasca promisiunile (si nici nu se chinuie prea tare, invoca “greaua mostenire”). Ministrii nu raspund nici daca fura, nici daca vand flota sau Petrom’ul (nici daca le fac pe ambele), judecatorii nu raspund daca hotararile sunt invalidate la CEDO si cei care au masina de peste 50.000 de euro nu raspund cand calca pietonii pe trecere.
– Proprietate

Oamenii nu se vor ridica niciodata la prosperitatea pe care o merita daca statul le da cativa banuti inainte de alegeri si apoi ii ia inapoi cand ramane fara bani. Oamenii trebuie sa fie lasati liberi sa munceasca si sa sa poata bucura la maximum de roadele muncii lor. Statul trebuie sa asigure cadrul pentru stabilitatea proprietatii si predictibilitatea impozitarii.

Oamenii trebuie sa fie egali, da; egali in fata legii si a sansei.

– Meritocratie

Sa nu uitam ca PCR era si prescurtarea de la Pile, Cunostinte, Relatii. E adevarat, sistemul politic actul nu mai e chiar ca in vremurile PCR ; acum e democratie, toate functiile, sinecurile, posturile (de la sefii de autoritati publice tehnice pana la directorii de liceu)  sunt impartite democratic intre partidele parlamentare pe baza unui criteriu care se cheama «algoritmul din protocolul de guvernare ».

Nu putem avansa daca nu suntem corecti cu noi insine. Oamenii care se ridica prin inteligenta, educatie, si mai ales, munca trebuie INTOTDEAUNA preferati celor care se ridica prin Pile, Cunostinte, Relatii sau algoritm politic.

-Integritate 

Se fura. Ati obosit de cate ori ati spus sau ati auzit asta. Ordonantele de urgenta nu sunt aproape niciodata in situatii de urgenta, cum cere Constitutia, cartelele de vot se paseaza la colegi in Parlament, in orice padure de vile aparuta langa un oras dupa Revolutie se gaseste intotdeauna casa cuiva de la primarie sau politie.
De ce se fura ? E vreo conspiratie securista pusa la cale de neo-comunisti dupa caderea lui Ceausescu care ar fi aranjat sistemul politic si economic in asa fel incat sa cada totul in mainile lor? Nu. Sunt doar niste oameni al caror unic scop este sa se chiverniseasca ei insisi, nu sa rezolve treburile publice. Oamenii astia trebuie dati jos si inlocuiti cu oameni ca noi.

– Competenta

Langa coruptie, sora ei geamana, incompetenta. O administratie politizata, greoaie, in care numarul conteaza mai mult decat calitatea si educatia, nu poate da niciodata randament.
-Libertate

Omul s-a nascut liber. Omul nu trebuie supus la experimente sociale, nu trebuie incorsetat in categorii socio-profesionale doar pentru a fi folosit in jocul asistentei sociale, nu trebuie momit cu promisiuni electorale. Omul trebuie doar respectat si incurajat sa se dezvolte si sa se ridice cat de sus doreste si poate.
-Transparenta


Ne bat in usa sa ne convinga sa ii votam in campania electorala ; dupa alegeri, se ascund de noi, in spatele usilor, ecranului, off-shore-urilor sau matusilor. Voteaza legi speciale pentru anumiti oameni sau interese si considera ca noua nu ne datoreaza nimic.

Ca sa putem cere socoteala politicienilor, trebuie sa stim tot timpul ce fac; in primul rand, ce fac cu banii nostri.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. istvan22
    iun. 19, 2012 @ 18:45:56

    Pe langa asta as adauga si educatia. Educatia de calitate. Mentalitatile celor care au trecut de prima varsta nu o mai schimbi, insa mentalitatea tinerilor poate fi influentata. La ora actuala educatia romaneasca se indreapta catre prapastie… Si aici nu e vorba doar de scoala ci si de educatia de acasa.

    Tari precum Finlanda si Slovenia ne-ar putea fi modele. Tari aparute relativ recent, care in scurt timp au ajuns la o bunastare notabila si prin faptul ca au investit in educatie la timp. Partide precum PPDD sau PRM nu cred ca ar fi posbil la ei. Omul educat poate fi dus de nas mai greu si uita mai greu gafele politicienilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: