12 étoiles, 12 points

In fiecare an, peste 100 de milioane de americani se aduna in fata televizoarelor sa se uite la Super Bowl. Este ceva mai mult decat transmisiunea TV in ale carei pauze sunt date cele mai scumpe si mai asteptate clipuri publicitare. Este unul din momentele care leaga natiunea, una din vatrele in fata careia se reculeg, unul din spatiile in care se simt puternici si impreuna. Si vorbim de fotbal (american, e adevarat).

Exista totusi o transmisiune TV anuala cu si mai multi telespectatori (deschiderile Olimpiadelor si finalele Cupei Mondiale la fotbal sunt doar o data la 4 ani, iar probabilitatea unui meci de crichet India-Pakistan depinde mult de forma de moment a echipelor). Este o emisiune putin bizara, considerata cam penibila de mainsteam-ul cool si cam slab nascatoare de istorie (cum mici, dar confirmante–de-regula exceptii), desi (spre deosebire de Super Bowl) este in mod oficial un concurs de… creatie. De creatie muzicala. Se cheama Eurovision. Este criticat pentru o gramada de lucruri, de la sistemul de vot axat de bune vecinatati etnice sau politice si pe numarul relevant de imigranti. Un lucru se poate spune sigur : este o oglinda a tarilor si situatiei lor. De exemplu, Romania a primit in 2012, cu una sau doua exceptii, doar voturi de la tari in care are un imigranti (plus Moldova, desigur), iar de la toti (minus Moldova, desigur) vecinii cu care se intelege (ca intotdeauna) de minune a primit in total un numar de…0 puncte.

Si totusi, de ce atata lume se uita la Eurovision ?

Dincolo de critici, Eurovision este un simbol. Unul din putinele lucruri care ii unesc pe toti europenii in jurul unei cauze comune. Azerbaidjan si Georgia sunt in Europa ? Desigur, pentru ca, daca nu stiati, cel mai inalt varf din Europa nu este Mont Blanc, ci Elbrus in Caucaz. Israel ? Pai daca nici evreii nu fac parte din peisajul istoric-cultural european, atunci nu mai face nimeni. Europenii au nevoie de simboluri comune, de lucruri care sa ii faca sa se tina impreuna. Americanii au un mit primordial, o limba comuna (in curand doua…) si cateva valori puternice. Europenii au doar mitul cu Zeus si nimfa Europa inventat de greci, sute de ani de razboaie pentru a se impune unii in fata altora, sute de limbi si mii de valori (printre care democratia, idee creata tot de greci…).. Europa e o fictiune care trebuie intretinuta constant, e un mit care se creeaza singur in mod perpetuu, din Muntii Scotiei pana in delta Volgai. Europa e o idee.

Daca stau mai bine sa ma gandesc, cuvantul « idee » vine tot de la greci.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: