Romania la scara 1:1

La inceput, cand s-a facut, acum 30 de ani, oamenii s-au uitat la ea cu mirare si entuziasm. Unora le era frica, vroiau s-o foloseasca pe cea normala, altii de-abia asteptau sa treaca mai repede timpul in timpul zilei sa se dea cu ea.

La inceput, cand s-a facut scara rulanta, oamenii nu mergeau pe ea, ci stateau. Unde sa se grabeasca? Ce folos sa ajunga primii la locul lor trist de munca de la uzinele Semanatoarea sau Republica?

La inceput, cand s-a facut scara rulanta de la metrou, mii de oameni, cu plasele (de obicei goale) in mana si chipurile inghetate, se imbulzeau cu alti oameni cu chipuri inghetate, intre 6 si 8 dimineata si seara intre 3 si 5, in drum spre si dinspre munca. Stateau, fara sa se grabeasca, parca asteptand sa se intample ceva.

Si s-a intamplat. Chipurile si ordinea s-au dezghetat.  A inceput vanzoleala. Copiii au inceput sa alerge pe scara, unii chiar au inceput sa rastoarne ordinea incercand sa urce pe scara care coboara. Aglomeratia s-a micsorat, pentru ca cei de la Semanatoarea au inceput sa-si ia masini, apoi s-a mutat de la Republica la Pipera.  Rush hour-ul s-a mutat de la 7 la 9. Oamenii au inceput sa se uite mai atenti la chipurile altor oameni. Dar chipurile si ordinea au inceput sa se schimonoseasca apoi si mai tare. Masinile celor de la Semanatoarea s-au dovedit a fi prea multe pentru cat estimase societatea socialista multilateral dezvoltata, asa ca aglomeratia s-a marit la loc.

Unii au inceput sa mearga, sa urce pe scara, prin partea stanga; la inceput cei care au trecut pe la Londra sau Paris, apoi cei pentru care cateva minute in minus insemnau cativa banuti in plus.  La inceput erau 1-2 , apoi din ce in ce mai multi. Ceilalti, grosul, care stateau, nu aveau spre ce sa se grabeasca si nu intelegeau unde alearga primii. Ei lucrau la stat si erau respectuosi cu regula de baza „ce e de stat, sta”. Cei care mergeau au inceput sa le atraga atentia ca ar fi frumos sa se dea la o parte. La inceput au fost primiti de un cor de huiduieli. Prin 2005 Metrorex a instituit chiar regula: in dreapta se sta, prin stanga se merge. Regula, ca orice regula in Romania, a fost respectata de 30%, bagata in ma-sa de 60% si luata de gat (impreuna cu tupeistii care ii rugau sa le faca loc) de 10%. Ca doar romanul are personalitate, nu?

Dar timpul trece. Nu mai e mult pana cand cei care stau pe picioarele lor si merg vor fi mai multi decat cei care nu stiu decat sa stea si sa astepte sa le pice ceva. Pana cand regula va fi respectata si cei care stau pe dreapta vor intelege de ce se grabesc cei care alearga pe stanga. Poate chiar ii vor urma. Nu mai e mult pana cand corul de huiduieli va fi la adresa celui care incalca regula si se da mare pentru ca in realitate e prea mic sa fie luat in seama cu altceva.

Nu mai e mult. Dar mai e.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: