AsSIria

Istoria e ca viata: superba, imensa, (din ce in ce mai) dura si, ca orice prostituata de lux care cere mereu atentie, perversa pana la limita suportabilului.

Incepand cu jumatatea mileniului II i. Hr., un mic popor semit de pe cursul superior al Tigrului incepe sa domine  Mesopotamia, Asia Mica si apoi intreg Orientul Mjlociu. Au o armata bine organizata si conducatori cu viziune, dar pe langa astea mai au ceva ce ii face sa cucereasca popoare mai numeroase si mai bine asezate (mittanieni, hititi, aramei, iudei, egipteni, babilonieni): factorul psihologic, si anume cruzimea ca arma de razboi.

Asiria e primul stat care introduce pe scara larga teroarea ca metoda de realizare a scopurilor politice. Cei care nu li se supuneau asirienilor erau trasi in teapa, jupuiti de vii, legati  de stalpi cu mainile, nasul si urechile taiate. Capeteniilor li se dadea foc (cum a facut ISIS recent cu pilotul iordanian), iar supusii lor dusi in sclavie pentru a munci in templele sangerosului zeu Assur. Oameni cu  membrele amputate erau plimbati prin orasele cucerite in custi (cam cum face acum ISIS cu soldatii sirieni prizonieri). O parte din populatia invinsa era mutata efectiv in captivitate pentru a se preintimpina revoltele; metoda se pare ca era buna, de vreme ce a fost preluata de Nabucodonosor in 597 i. Hr. dupa infrangerea asirienilor (asa a aparut captivitatea babiloniana a evreilor) si de ISIS in Kurdistanul irakian in 2015 d.Hr.

La apogeul sau, Asiria cucereste Egiptul si ajunge cel mai mare imperiu al vremii. Pentru a clarifica o data pentru totdeauna disputa cu privire la cel mai mare oras al Mesopotamiei, Senacherib rade Babilonul de pe fata pamantului in 689 i. Hr. si largeste noua capitala asiriana, Ninive, construind impresionantele ziduri de aparare care au rezistat pana in februarie 2015 in Irakul de azi, langa Mosul.

Ce cataclism poate distruge niste ziduri care au rezistat 2700 de ani? Pai nu nu poate fi decat cel mai mare dintre ele, nebunia umana declansata de scopuri politice. Ultimele vestigii ale imperiului asirian, zidurile Ninivei, ca si statuile muzeului din Mosul, sunt distruse chiar azi  de ISIS, noul imperiu al terorii ce foloseste misionari cu cagula si hangher. Dar Statul Islamic nu se multumeste sa darame doar zidurile, statuile si granitele impuse in regiune de Sykes si Picot;  vrea sa-i elimine pe asirieni nu doar din cartile de istorie, ci si la propriu, om cu om. In prezent aceasta comunitate etnica in nordul Irakului este expusa riscului de exterminare TOTALA; duhul batran si crud care guverneaza aceasta nefericita regiune a poftit, la un moment dat, ca urmasii marelui popor asirian sa devina crestini.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: