Kremlin bridge

In 30 iunie 1934 are loc in Germania Noaptea Cutitelor lungi: Hitler ii epureaza pe membrii SA si pe liderul lor, Röhm, inlaturand ultima factiune concurenta din cadrul partidului nazist si deschizand calea catre…stim catre ce.

Usor invidios si mirat ca nu s-a gandit la asta mai devreme, Stalin aranjeaza in decembrie 1934 asasinarea lui Kirov, dupa care se proclama seful comisiei de ancheta a crimei (hmmmm, unde am mai auzit asta recent?…) si incepe marea epurare din partidul comunist si din armata sovietica.

Evolutiile paralele ale celor 2 nebuni il inspira pe Tolkien sa scrie ani mai tarziu romanul „The two towers”, printre randurile caruia se intrezaresc figurile de Uruk-hai ale domnilor Ribbentrop si Molotov.

Intrebarea care se ridica acum, in 2015, este: ne intoarcem in 1934 sau nu?

P.S. In timp ce citeam despre asasinarea lui Boris Nemtov, ma suna partenera mea de barfe politice (mama) sa imi spuna; „Ai vazut ce s-a intamplat in Rusia? Chiar o fi Putin atat de nebun sa-l omoare pe omul ala?”. I-am raspuns in gluma: „Eee, nu e chiar atat de nebun, o sa gaseasca repede vinovati niste ceceni”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: