Copiii din Gaza

1978. Eurovision se tine in Orasul Luminilor. O victorie francofona este in aer, Franta avand mari sanse sa isi apere titlul luat de o superba melodie in 1977, Belgia avand un cantec bun tot in franceza (flamanzii reprezentasera tara anul trecut, logic, cum se face la ei, cat o mai dura), iar o trupa la mare moda, Baccara, gasise nisa perfecta sa ajunga si mai celebra decat era, concurand pentru o tara francofona (Luxembourg) cu melodia strategic-ingenios intitulata „Parlez-vous français?”

Dar victorie francofona n-a fost. Locul I a fost luat de Israel, Izhar Cohen si The Alphabeta cantand „A-Ba-Ni-Bi” (da, nici pe vremea aia nu se stresau prea mult cu versurile). Francofonii au fost totusi razbunati. Televiziunile arabe din Magreb si Orientul Apropiat care dadeau spectacolul au inceput sa-si puna niste probleme pe masura ce procesul de votare se indrepta spre victoria Israelului. Majoritatea au pus reclame sau pur si simplu au inchis emisia pana la sfarsit. Televiziunea iordaniana a gasit insa o solutie de-a dreptul geniala: au anuntat victoria Belgiei (care iesise de fapt pe locul 2) si in ultimele 10 minute de spectacol au pus o imagine cu un camp de narcise (va intrebati ce legatura are cu Belgia, dar era cam greu sa scoata poze cu niste beri sau cu…Manneken Pis).

De ce s-a sters cu buretele realitatea? Pentru ca ar fi insemnat ca Israelul exista. Or, cetatenii statelor arabe trebuie sa stie ca Israelul nu exista si nu trebuie sa existe. Bine, au ei niste idei ca sunt pe undeva acolo 6 milioane de evrei cu cea mai de temut armata din regiune si chiar cu bomba atomica; dar li s-a spus intotdeauna ca e doar o situatie temporara, nu va dura mult pana cand vor fi aruncati toti in mare, cu bomba lor cu tot (ma rog, de bomba cred ca nu li s-a zis nimic).

La fel cum pentru statele arabe Israel nu exista, la fel pentru cea mai mare parte din elita politica a Israelului nu exista 6 milioane de palestinieni in Fasia de Vest, Gaza si statul Israel propriu-zis. Procedeaza fix la fel ca televiziunea iordaniana in 1978.

La final, o melodie de Eurovision, evident. Ca sa nu suparam niciuna din tabere, n-o sa fie „A-Ba-Ni-Bi”, ci una neutra, chiar superba melodie a Frantei castigatoare in 1977, „L ‘oiseau et l’enfant”. Pentru ca, nu-i asa, copiii din Gaza, Siria, Ucraina, Nigeria etc. EXISTA.

http://www.youtube.com/watch?v=VgMlZS4NsEs

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: