Nous les enfants du monde

Inainte de marea globalizare capitalista avand ca axa banii, a existat marea mondializare comunista fondata pe valori (ca bani nu aveau de unde). Omul nou trebuia instruit de mic. O mica revista pentru copii, initial supliment al l’Humanité, organul de presa al Partidului Comunist Francez, a pornit in 1969 la cucerirea lumii si a inimilor copiilor de pretutindeni. Distributia Pif Gadget a ajuns sa acopere toate tarile in care comunismul avea ceva de spus. Numarul din septembrie 1977 este, probabil, numarul de revista de comics cu cel mai mare tiraj din istorie (peste 1 milion; dans ta face, Marvel!) si, in acelasi timp, cel mai trist (continea episodul in care, pur si simplu, incredibil pentru mintea lui copil, Rahan murea).

Dupa decenii de succes, revista a inceput sa-si piarda din energie si a intrat, precum comunismul insusi, in insolventa si apoi in lichidare judiciara. Unul din ultimele numere din 1989 avea atasat, ca mini-vinyl, un single cantat de Gérard Lenorman impreuna cu Les Petits Ecoliers Chantants de Bondy. Un cantec frumos, cu un mesaj care ar pune niste probleme reale celor de la Coalitia pentru Familie, creat special pentru sprijinirea copiilor nefericiti de prin lume, incasarile din vanzare fiind varsate catre UNICEF.

Intamplarea (numele pe care noi, adultii, il dam miracolului) face ca un numar din aceasta revista, impreuna cu mini-placa, sa ajunga, in primavara lui 1990, intr-o sala de clasa din scoala nr. 15 din Buzau, la o ora de franceza.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: