Joi, 23 iunie 2016, Brexit

  1. Primul mare vot din epoca societatii informationale castigat de doctrina declarat…populista. Doctrina care convinge oamenii cu imagini, cu frici irationale, nu cu promisiuni de politici publice rationale si motivate ideologic. Doctrina care stie de ce le e frica oamenilor, mai bine ca ei insisi. Un politician a propus referendumul, din motive populiste, altii il castiga, cu argumente si mai populiste.
  2. Primele alegeri dintr-o tara bogata mare in care populatia a avut de votat deschis pro sau contra globalizare si a ales contra globalizarii si a efectelor ei (cel mai important fiind imigratia economica sporita). Muncitorii de la fabrica Nissan (firma cu origini japoneze si capital majoritar francez, condusa de un libanezo-brazilian) din Sunderland, care castiga un salariu baban pentru ca masina pe care o produc (Qashqai) este a 6-a cea mai vanduta masina din UE , au votat sa iasa din UE.
  3. Brexitul nu face decat sa confirme teoria potrivit careia societatea informationala creeaza cadrul perfect ca democratia sa devina nefunctionala prin caderea in varianta ei extrema si iresponsabila blamata inca de la Aristotel, demagogia: oamenii vor vota orice, sunt atat de bombardati cu informatii ca ele devin egale intre ele  calitativ si deci irelevante, singurele resorturi la care mai misca sunt cele emotionale, profund irationale, care pot fi excelent manipulate de politicienii de la punctul 1;
  4. Europa lui Monnet, di Gasperi, Schumann si Spaak, creata pentru si intru pace, a murit azi, 23 iunie 2016. Constructia UE, de la CECA pana la Maastricht, a fost facuta de generatia care a simtit ce inseamna razboiul si urmarile lui. Generatia asta a murit de ceva vreme, iar generatia baby-boom-erilor pune acum cruce Europei create de parintii lor. Europenii de acum, crescuti in pace si (majoritatea) in prosperitate s-au rupt de nevoile primare si, pana la urma, de sensul profund al cuvantului „pace”.
  5. Sansele unui UK in afara UE de a ajunge ca Singapore, Elvetia si Norvegia sunt extrem de mici, luand in considerare marimea tarii si, in consecinta, a problemelor sale structurale. Pe de alta parte, in mod sigur o Romanie in afara UE are mult mai mari sanse de a ajunge un stat esuat ca Somalia si Haiti decat unul ca Singapore, Elvetia si Norvegia.
  6. Pana la urma, UK se va descurca cumva si in afara UE, nu-mi fac mari probleme pentru briti. Daca exemplul va fi preluat si de celelalte state europene mari, Franta, Germania, Italia, nici pentru ele nu-mi fac mari griji. Insa atunci vom fi revenit la sistemul Marilor Puteri care au incercat atatea sute de ani sa se echilibreze intre ele, folosindu-se ca pioni si carne de tun de tarile astea mici si vesnic amarate. Iar atunci faptul ca are doar 14 voturi in Consiliu va fi ultima problema a Romaniei, dupa ce eventual si americanii se vor fi dus putin mai incolo.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: