Münchausen, baron PSD

Una din cele mai periculoase tendinte a PSD este folosirea minciunii brute ca instrument politic. E mai mult decat promisiunea a mii de kilometri de autostrada sau milioane de locuri de munca in campania electorala, e mai mult decat manifestarea sporadica a unor imaturitati in comunicare din partea unor lideri usor neexperimentati in marile dosare. E una din mostenirile politice ale statului (partidului-stat) comunist, potentat acum de iluzia aburirii usoare a unui electorat usor de manipulat.

Ipocrizia crancena, disproportia urlatoare dintre vorbe si fapte, dintre productia la hectar si porumbul din cosuri, dintre indicatorii economici machiati si fetele hade ale mizeriei din piete si gari. E acea minciuna sfidatoare, solemna, care s-a incetatenit in memoria colectiva a spatiului ex-comunist sub forma intrebarii de la Radio Erevan „E adevarat ca…”. Si care acum este si unul din principalele instrumente de politica interna ale Rusiei lui Vladimir Putin precum si (pana cand liderii occidentali or sa inteleaga ca au de-a face cu cineva care un lucru spune in conferintele internationale sau la ONU si cu totul altceva a facut sau va face) de politica externa.

E cu atat mai grav faptul ca se bazeaza pe un prezumat contract social, mostenit si el din perioada comunista, pe care unii dintre noi inca il cauta ca reper atunci cand stau cu spatele la viata pe care trebuie sa si-o ia singuri in maini. Un contract social fundamentat pe minciuna:  „Noi ne facem ca lucram pentru tine si totul merge bine, voi va faceti ca sunteti multumiti”.

E o tendinta care trebuie stopata. Prin vot, prin reactii politice, prin luari de pozitie, prin toate mijloacele, inclusiv (de fapt in special) in interiorul PSD. Daca nu, vom ajunge probabil ca, daca se da o lege de aministie a tuturor pedepselor de pana in 10 ani sa ni se comunice ca nu se pune problema sa iasa vreun puscarias pe strada, daca intra 3 tancuri rusesti in Galati ca e de fapt o gluma a celor in Braila si, daca se da o bonificatie speciala pentru protectia mediului celor care au biciclete e ca in bancul de la Radio Erevan: de fapt nu se da, ci se ia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: