DECALOGUL Fake News

1. La Fake News nu se raspunde cu argumente, ci cu alte Fake News; se pot prezenta orice fapte brute, fara nicio legatura cu subiectul, cu conditia, desigur, sa fie false.

2. Poti sa creezi Fake News inspirandu-te din alte Fake News, nu se aplica legile drepturilor de autor (ar fi si culmea!).

3. Pe orice subiect specializat (economie, drept, tenis, schimbarile climatice) un specialist in Fake News pare publicului de social media mai bine pregatit decat un specialist in domeniile respective. Accepta repede asta si vezi punctele 1 si 2.

4. Inainte de orice Share, vezi data articolului. Si daca are un autor. De fapt, daca ai putin timp, poti sa citesti chiar tot articolul.

5. Mare atentie la share-uitul glumelor-stire gen Times New Roman! Se vor gasi suficient de multi in lista ta de prieteni care te vor acuza ritos ca raspandesti Fake News.

6. Cantitatea de Fake News se mareste cu cateva zile inainte de data alegerilor (oriunde ar fi ele). La fel si traficul de date dinspre servere rusesti.

7. Exista o singura diferenta intre Fake News si Hoax, si anume atitudinea fata de Morgan Freeman: stirea ca Morgan Freeman a murit e un hoax, stirea ca Nelson Mandela a murit insotita de poza lui Morgan Freeman e Fake News. In rest, ambele sunt la fel de daunatoare.

8. Nu da accept pe facebook la conturi infiintate ieri de domnisoare frumusele din Franta sau Brazilia. Problema nu e ca scopul lor e sa raspandeasca Fake News, ci ca persoana din spatele contului nu arata deloc, da’ deloc ca in poze (fake news, practic).

9. Orice informatie despre jafurile facute de PSD, oricat ar parea de Fake News, nu trebuie pusa la indoiala, e clar adevarata. Poti chiar sa mai pui de la tine un milion.

10. Nu pierde prea mult timp incercand sa verifici caracterul adevarat al unei stiri, concentreaza-te pe ce se poate schimba in realitate daca stirea e crezuta de un numar relevant de oameni. De exemplu, stirea ca o profesoara a fost data afara de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti ar trebui verificata riguros, ore intregi, prin analizarea si intelegerea sistemului de angajare a suplinitorilor la scolile din Bucuresti. Dar la ce naiba mai conteaza sistemul de angajare a suplinitorilor atata timp cat in comunicatul oficial al Inspectoratului se spune ca respectiva profesoara aduce prejudicii de imagine primarului general al Capitalei, Gabriela Firea? Bine, nu e exclus sa fie si asta Fake News.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: