Ziua Victoriei. Contra Iranului?

Marti, 8 mai 2018, Presedintele SUA, Donald Trump, anunta retragerea unilaterala a tarii din tratatul nuclear cu Iranul.

Nu am citit suficient de mult incat sa ma pronunt daca e un lucru bun sau rau pentru scopul primordial al politicii americane in relatia cu Iranul, impiedicarea acestuia de a dobandi arma atomica (cum Israel e singura putere nucleara din regiune, echilibrul zonei si existenta Israelului nu pot fi asigurate decat daca nicio putere rivala nu dobandeste bomba atomica). Scopul asta il avea si Obama cand a semnat acordul, Trump vrea sa-l realizeze cu alte mijloace (sanctiuni, bombe conventionale, astea). Dar niste elemente obiective putem sa enumeram.

1. Din punct de vedere juridic, acordul cu Iranul (the Joint Comprehensive Plan of Action) este un tratat international semnat de Iran la Viena (cum se face) nu doar cu SUA, ci si cu ceilalti membri permamenti ai Consiliului de Securitate al ONU: China, Franta, Rusia, UK si in plus cu Germania si cu UE ca persoana juridica. Decizia de retragere unilaterala a SUA din start creeaza imediat o relatie conflictuala cu aceste tari, presupunand ca ele vor vrea sa continue acordul (Iranul sigur va vrea pe termen scurt, macar ca sa-si demonstreze buna-credinta).

2. 8 mai 1945 este aniversata in Europa ca Ziua Victoriei (si ca ziua in care civilizatia europeana – cel putin jumatate din ea – a fost salvata de barbarie de catre America). Daca UE, UK, Franta si Germania vor vrea sa ramana in acordul cu Iranul, este foarte posibil ca SUA sa impuna sanctiuni companiilor europene care pastreaza relatii economice cu Iranul. Daca SUA va ajunge sa inghete activele Total, Shell si BP din America, avem deja un razboi economic intre America si Europa. Pentru ce? Iar daca lucrurile avanseaza spre razboi, putem reveni imediat la situatia din 2003 (razboiul din Irak), dar la puterea a doua, cu Europa de vest opunandu-se razboiului si cu Noua Europa (Polonia-Ungaria-jumatatea pesedista a Romaniei) aliata pana in panzele albe cu Trump (fara sa stie exact de ce). Asadar 8 mai 2018 poate deveni de fapt Ziua Marii Dezbinari a Vestului. Mi-ar placea deci sa fie o data pe care istoria sa o uite inaintea noastra.

3. Nu stiu daca se va ajunge la razboi, dar un efect imediat si vizibil pentru toata Europa (mai putin pentru fanii lui Trump din Romania, evident) va fi scumpirea benzinei/motorinei la pompa. In mod obiectiv, principalii beneficiari ai scumpirii petrolului vor fi Arabia Saudita (rivalul Iranului din regiune, ce coincidenta) si Rusia.

4. Pana acum, Trump a renuntat la TTIP si a scos unilateral SUA din 3 tratate internationale: TPP, Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si Acordul cu Iranul. NATO nu e altceva decat tot un tratat international.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: