A fi sau a nu fi. Corupt

O ciocolata la doctor sau un milion de euro spaga la un ministru pentru castigarea unei licitatii? Vine de jos in sus sau invers? Care e coruptie? Coruptia mare sau coruptia mica?

Cea mai grava coruptie e alta. Coruptia de catre putere. Putere politica, puterea banului. Basescu crede ca puterea sa e normal sa se extinda asupra tuturor oamenilor si lucrurilor, Becali se crede (cel putin) seful politiei. Un om care e ales sa exercite temporar o functie ajunge sa creada ca puterea i-o dau calitatile sale personale, nu alegerea si rostul functiei si in niciun caz temporar. Un om care a avut la inceput doar ceva relatii si ceva tupeu ajunge sa creada (cel putin) Sfantul Petru pentru ca detine ceva bunuri in valoare de 2.5 miliarde euro (dupa o revista la care a dat bani) sau de 800 de milioane (dupa o revista la care n-a dat bani).

Puterea corupe. Orice putere corupe. Puterea a corupt. Basescu nu  valoreaza mai mult decat calitatile sale personale (in slujba functiei in care a fost ales, desigur). Becali nu valoreaza mai mult de 2,5 miliarde de euro sau 800 de milioane. Sau 0.

Inainte de astepta sa se verifice si a 3-a afirmatie a lordului Acton (puterea absoluta corupe in mod absolut), o sa votez cu cel la care sansele de a fi corupt de putere sunt cele mai mici.

Un comentariu (+add yours?)

  1. István
    apr. 09, 2009 @ 17:39:16

    Felicitări pentru blog.Mi se pare foarte reuşit, (şi)datorită temelor diversificate.

    Ai dreptate, orice fel de putere corupe, asta e un lucru ştiut, însă tocmai de aceea în democraţiile mature există principiul de supraveghere între instituţiile statului, dar mai ales din partea presei şi a miilor de ONG-uri, care fac parte din societatea civilă.

    E foarte greu să ai putere absolută. Pentru că tot sistemul e făcut în aşa fel, încât să NU poţi să ai putere absolută. La noi, specific unei ţări emergente, se poate obţine o putere considerabilă, datorită incapacităţii statului de a „umple” cu fond anumite instituţii care pur şi simplu nu funcţionează transparent şi nu îşi dovedesc rostul deocamdată. Ex. CSM, DNA, SPP, Parlamentul cu 2 Camere, Avocatul Poporului etc.

    Răspunde

Lasă un comentariu